dimarts, 20 d’octubre del 2015

Pràctica 3. Lectura i comentari d'una imatge


''Mort d'un milicià'' Robert Capa. 1936.
Font: www.avizora.com





Mort d'un milicià és una fotografia històrica presa per Robert Capa el 5 de setembre de 1936 que mostra la mort de Federico Borrell García, un soldat republicà anarquista, durant la Guerra Civil Espanyola. Només publicar-se es va convertir en símbol de la Guerra civil a països com el Regne Unit, França o els Estats Units.

                                                                                                                                                        Robert Capa (1913-1954)
                                                                                                                                                                     Font: www.avizora.com

A escala denotativa trobaríem un enquadrament horitzontal i un pla general, ja que en la imatge es mostra un escenari ampli en el qual s'incorpora el nostre personatge ocupant un terç de l'enquadrament. Compositivament no podem observar cap element que distregui la nostra atenció del protagonista (el centre d'interès). També podríem observar una clara línia d'horitzó marcada pel terreny on està caient el personatge. El protagonista estaria situat en dos dels quatre punts d'intersecció de la imatge, seguint així la regla dels terços. La mirada omple el buit que ha deixat el fotògraf a la dreta de la imatge. La ubicació del personatge a l'esquerra de la imatge i les línies verticals marcades per l'arma i el mateix cos fan que tot el pes visual recaigui sobre el nostre protagonista tal com Robert Capa pretenia. L'angulació seria de tres quarts, ja que agafa al soldat una mica de costat. El fotògraf enfoca al protagonista remarcant l'atenció sobre ell, deixant completament desenfocat el fons (provocant poca profunditat de camp i fent que l'espectador no perdi l'atenció amb altres elements). Per acabar amb els elements denotatius, podem observar una llum dura i lateral marcada per l'ombra del protagonista. La fotografia va ser pressa en blanc i negra, fet que ajuda a ser més impactant i profunda.


En l'àmbit denotatiu podem observar que és una imatge icònica, ja que representa un soldat morint en el camp de batalla, un element real que podem trobar en qualsevol guerra. No és una imatge complexa, ja que no apareixen molts elements en la imatge i l'únic element que apareix és el soldat caient, un element força fàcil de comprendre i treure'n un significat d'aquest. També és una imatge monosèmica, ja que només en podem treure un significat: l'horror de la guerra. El soldat que apareix és un soldat estereotipat, no té cap element que l'identifiqui com un element original o diferent del que nosaltres podem comprendre com un soldat. Podem localitzar una hipèrbole en l'exageració en la mort del soldat. La funció que duu a terme aquesta imatge és emotiva o expressiva, ja que aquesta imatge ens transmet un sentiment d'horror i por cap a la guerra i ens fa pensar sobre si realment les guerres són necessàries per l'alt cost de vides que s'emporta. El codi gestual en aquesta imatge és molt fort, ja que veiem els últims moments de vida d'un soldat i com cau a terra a la vegada que deixa anar la seva arma. Encara que la imatge sigui en blanc i negre, el codi lumínic també seria un factor important a comentar, ja que la llum del sol va directa cap al soldat, donant-l'hi així molta més profunditat i emotivitat a la imatge. El codi simbòlic està força marcat per la caiguda d'un soldat després de rebre un tret. El codi de relació és nul, ja que l'únic element rellevant és el soldat i l'espectador només es fixa en ell. A nivell verboicònic no trobaríem una relació entre el text i la imatge, ja que no hi ha cap tipus de text. 

La meva opinió personal d'aquesta fotografia de Robert Capa és molt positiva, ja que, personalment, em transmet al sentiment de por i horror per la guerra que ja he comentat durant el text. Tot i saber que és un muntatge, crec que Robert Capa va fer un gran treball en el moment de fer la fotografia, ja que ens transmet com són els últims moments de vida d'un simple soldat amb el qual ens identifiquem gràcies a portar la cara tapada, fet que li dóna un fort significat emocional, expressiu i fins i tot informatiu del que va ser la Guerra Civil Espanyola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada